Într-un frumos week-end de pandemie cu Coronavirus și început optimist de primăvară, am ajuns prin Țara Luanei, un ținut din Munții Buzăului cu peisaje sălbatice și schituri rupestre. Traseul a fost unul în circuit pe ruta Biserica rupestră din satul Aluniș – Chilia lui Dionisie – Fundul Peșterii – Peștera lui Iosif – Agatonul vechi – Agatonul nou – Piatra Găurită – Aluniș.
Sumar
Traseu la schiturile rupestre din Țara Luanei
Deși tot traseul a avut doar 11 km și e un traseu ușor, l-am făcut în vreo 8 ore, așa că ne-a prins noaptea pe drum, prin niște drumuri înnoroiate de credeam că îmi rămân ghetele pe acolo. Dar mi-au plăcut mult locurile, de multă vreme voiam să le vizitez, a picat la fix excursia asta 😊
La Biserica rupestră din Aluniș am fost racolați de către ghizii neoficiali ai excursiei: trei căței negri care ne-au însoțit toată ziua cu o energie inepuizabilă. Traseele din Munții Buzăului sunt prost marcate și fără un ghid local e cam greu să te descurci, așa că am avut nevoie și de un ghid uman – Diana Gavrilă din Colți e un ghid local care cunoaște bine locurile, face ture și cu două persoane, dacă e solicitată.
Chilia lui Dionisie e probabil cel mai frumos loc de pe traseu, așa ascunsă cum e într-o stâncă precum un castel ferit de privirea oamenilor. Alături e o poieniță în care poți să moțăi la soare cu capul pe rucsac și cu pleoapele gâdilate de soare. De la Chilia lui Dionisie urci din nou prin pădure până la Peștera lui Iosif, altă chilie izolată și bine întreținută.
Am încheiat traseul la cele două Agatoane sunt vechi schituri, suspendate pe marginea unor versante, de care se leagă o grămadă de legende și teorii. Pe traseul de întoarcere ne-am oprit la Piatra Găurită, apoi înapoi pe un traseu plin de bălării, care nu se poate face vara din cauza vegetației.
Cum ajungi la bisericile rupestre din Țara Luanei
Am făcut excursia cu un tur organizat de Oxygen Tour. Traseul a fost: Biserica rupestră din satul Aluniș – Chilia lui Dionisie – Fundul Peșterii – Peștera lui Iosif – Agatonul vechi – Agatonul nou – Piatra Găurită – Aluniș.
Alte locuri prin sudul Moldovei
Brăila interbelică
În vizită la Galați-Galați
1 comentariu
Templul fertilităţii de la Aluniş
La Aluniş, ultimele raze ale soarelui se preling la picioarele tronului cioplit în piatră şi se contopesc cu flăcările aurii care se ridică încet, încet, din vatra ale cărei pietre sunt dispuse sub forma unei imense flori tripetalate. Pe măsură ce astrul se ascunde după dealuri, flăcările vioaie proiectează pe stâncile gri-galbui ale santuarului umbre unduitoare care, rotindu-se într-un dans tot mai sălbatic, se ridică în jurul stâncii pe al cărei vârf, vulva dublă, tot mai luminată, anunţă începutul ritualului sacru.
https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-6-templul-fertilitatii-de-la-alunis?fbclid=IwAR21HKkXZl5O_C7U_ODUzLfccJuYWta0zXt7B3i8foYbvH28VNRGXCYAJUg