”Din clipa în care ai ieșit din casă, totul e călătorie.” Arsenie Njegovan, bărbatul care a stat 28 de ani închis în casă, inspectând cu binoclul lumea de afară, pleacă într-o bună zi să își viziteze una dintre case. Pentru că Arsenie era colecționar de case, pe care le alegea și le cumpăra după înfățișarea lor, și le îngrijea și le iubea ca și cum ar fi fost niște ființe vii.
Toate erau pline de personalitate, independente, ba chiar conștiente de arhitectonica lor de excepție. Uneori, nu mă sfiesc s-o spun, chiar cu prețul infatuării. Chiar și cele menite gloatei țineau cu tot dinadinsul să se detașeze prin ceva.
Mai rar un astfel de personaj cu o asemenea obsesie pentru clădiri. Acolo unde noi vedem doar ziduri și o înfățișare agreabilă, Arsenie vede trăsături omenești, sentimente și dorințe. Casele lui au nume de femeie, sunt dorite și iubite și există relații mai pasionale sau liniștite între case și proprietar. Izolat în casă în urma unor evenimente violente care l-au marcat, el refuză să își mai părăsească locuința, nici măcar pentru a-și vizita casele dragi.
Doar posibilitatea ca una dintre ele, Simonida, să fie demolată, îi dă putere să iasă pe ușă și își viziteze orașul, Belgrad, după mai bine de 28 de ani. Dar Arsenie, care trăia cu iluzia că știa totul din interiorul casei sale, doar trăgând cu urechea la conversațiile celor care îl vizitau, constată că lumea de afară s-a schimbat iremediabil, iar el nu a știut nimic despre asta.
E vorba de perioada dintre anii 1941 și 1968, ani care au mutilat nu numai străzile și casele, ci și oamenii pe care îi cunoștea. În mijlocul lor, Arsenie e o apariție anacronică cu hainele lui vechi, dar elegante, cu bastonul și politețurile sale de demult. Prin Belgrad trecuse tăvălugul istoriei în timp ce el, Arsenie, se izolase într-o lume numai a lui, o lume care se modificase iremediabil.
Puteți citi pe blog despre călătoriile mele în Serbia.
* * *
Țări și Cărți este un joc literar inspirat de www.ayearofreadingtheworld.com, la care am adăugat un strop de hazard. Jocul constă în tragerea la sorți a unei țări pentru fiecare lună a anului, lună în care trebuie să citesc o carte scrisă de un autor din țara respectivă.
Pentru luna decembrie am tras la sorți Serbia și am ales cartea Pelerinajul lui Arsenie Njegovan, de Borislav Pekic. Cartea nu se găsește în librării, am cumpărat-o de la un aticariat.
După luna decembrie și Serbia, proiectul este (aproape) încheiat:
Ianuarie: IrlandaFebruarie: MoldovaMartie: CipruAprilie: BelarusMai: TurciaIunie: UcrainaIulie: SlovaciaAugust: Marea BritanieSeptembrie: Albania- Octombrie: Estonia
Noiembrie: FranțaDecembrie: Serbia
Cartea pare foarte interesanta. Tie ti-a placut? Ai recomanda-o?
Cartea e bună, dar îți trebuie un pic de răbdare cu personajul principal, au fost și pasaje care pe mine nu m-au prins, poate pentru că unele lucruri sunt specifice Serbiei acelor ani.