Hanoi e poarta de intrare în țara asta fascinantă, un amestec de comunism, belșug de mâncare și arome, istorie imperială și amintiri coloniale din vechea Indochina. Plus un strop de eleganță franțuzească, zgomotele a mii de scutere și nenumărate magazine care vând de toate pe orice stradă. După care o iei de la capăt, până amețești.
Aeroport – hotel
Am ajuns seara târziu, dar n-a fost nevoie de niciun stres: Vietnam s-a deschis complet turismului, în afară de e-visa nu îți trebuie decât o asigurare pe care n-o verifică nimeni. Fără test PCR, fără vaccinare, ca în Bali, tot ce ți se cere este să vii 😊
Am rezervat un transfer de la hotel și mi-au dat niște instrucțiuni foarte precise: stâlpul 10, la Arrivals. Doar că acolo nu era niciun șofer cu numele meu! Am cumpărat repede un SIM card și am sunat la hotel, în vreo cinci minute m-a găsit și șoferul.
În sfârșit, am ajuns în Vietnam! 😊 Hotelul a fost confortabil, oamenii super amabili, iar eu ajunsesem în Centrul Istoric, pregătită să îl explorez de a doua zi.
Lacul Hoàn Kiếm
Unul din motivele pentru care m-am cazat la Centre Point Hanoi Hotel a fost vederea frumoasă de pe terasă, mă și vedeam luând micul dejun acolo cu ochii spre lacul Hoàn Kiếm. Doar că nu se mai servea micul dejun și restaurantul a fost închis tot timpul.
Pe lac este un mic templu – Ngoc Son – cu un pod roșu pe care toată lumea își face poze, zona e foarte populară, mereu e lume ieșită la plimbare, iar unele zone din cartier sunt pietonale.
Lucruri utile: biletul de intrare în templul Ngoc Son costă 30.000 dong (6.5 lei).
Egg coffee la Cafe Giảng
Dacă ajungi prin Vietnam, trebuie să încerci și lucrurile inedite de aici, cum este cafeaua asta cu ou. Are o cremă groasă deasupra, iar ceașca vine înecată într-o altă ceașcă cu apă caldă, ca să o păstreze la temperatura potrivită. Un răsfăț să încerci lucruri noi într-un oraș ca Hanoi!
Lucruri utile: o cafea cu ou costă 35.000 dong (7.5 lei).
Catedrala Sfântul Iosif din Cartierul Vechi
Am dat roată lacului Hoàn Kiếm și inevitabil am ajuns și la o catedrală – Sfântul Iosif. E un loc cochet și popular printre tineri, e plin de cafenele drăguțe în jur, iar la prima în care am intrat am descoperit o terasă la ultimul etaj cu o vedere foarte frumoasă spre biserică.
M-am întors acolo într-o seară: pe străduța alăturată am găsit alte cafenele chic și magazine boutique, foarte simpatică zona.
Hanoi Train Street
Există și în Hanoi, Vietnam, o stradă cu trenuri, pe care acestea trec frecvent pe o străduță îngustă cu clădiri de câteva etaje. Zona a fost considerată periculoasă pentru turiști și o vreme accesul lor a fost interzis, dar acum poți merge din nou acolo.
Doi polițiști stau de pază la trecerea peste calea ferată și au unicul rol de a te ține la distanță când trece trenul. E curios să îi vezi pe localnici cum își văd de viața lor de zi cu zi și trec peste șine, apoi apare măgăoaia de tren cu multe vagoane și de-abia se strecoară printre case.
Citadela Imperială din Hanoi
Citadela Imperială din Hanoi e un spațiu vast, dar în care poți vizita cam jumătate din suprafață. Multe construcții au fost în paragină, complexul având diverse alte întrebuințări la începutul comunismului. Nu sunt foarte multe de vizitat acolo, dar atmosfera e plăcută, ca o întoarcere în timp.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 30.000 dong (6.5 lei).
West Lake
West Lake e cel mai mare lac din capitala Hanoi și e destul de aproape de Old Quarter încât să încerc o plimbare pe jos până la Citadelă și mai departe spre lac. Dar distanța s-a dovedit cam mare și am ajuns acolo epuizată de căldura toropitoare.
Mausoleul Ho Chi Minh
În Mausoleul Ho Chi Minh sunt rămășițele revoluționarului vietnamez, dar m-am dus acolo fără să știu că trebuie să te îmbraci cuviincios: soldatul de la intrare mi-a făcut semn că trebuie să am mânecă, și cum nu aveam mânecuțe la rochie, a trebuit să plec. Mausoleul se poate vedea și din stradă, e înconjurat de o zonă verde.
Temple of Literature
Temple of Literature a fost dedicat lui Confucius și a fost prima universitate națională din Vietnam. Sunt mai multe curți interioare, iar complexul e destul de mare, cu mai multe clădiri care se pot vizita. E un sit drăguț, în care s-a păstrat istoria.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 30.000 dong (6.5 lei).
Mâncarea din Hanoi
Hanoi e genul de destinație în care de-abia aștepți să vină ora mesei ca să încerci ceva nou… și bun! De exemplu, la un restaurant în care găsești un singur fel de mâncare: chả cá, adică pește cu sos de turmeric și ierburi care se rumenesc chiar în fața ta. Yam! Vietnam e o destinație pentru foodies, iar dacă nu ești încă, devii 🙂
Am fost la Chả Cá Thăng Long din Cartierul Vechi, mâncarea a costat 140.000 dong (30 de lei).
Chả cá
Bún chả e un alt fel de mâncare specific Vietnamului, cu carne grasă de porc, tăiței și o salată cu surprinzător de multe frunze verzi. Am fost la Bun Cha Dac Kim și am luat meniul care avea și spring rolls – 110.000 dong (23 de lei), de-abia am terminat tot.
Bún chả
Sandvișurile bánh mỳ vin cu tot felul de umpluturi care se pregătesc pe loc, precum ouă, carne, șunculiță, cârnați. Lângă hotel era un astfel de loc în care mergeam la micul dejun. În afară de sandvișuri mai făceau și niște tăvițe cu de toate. Un sandviș costa 25.000-30.000 dong, iar platourile 40.000-50.000 dong.
Cazare Hanoi
La fel ca în ultimii ani, călătoresc singură și pe termen lung, lucrând de la distanță, așa că de regulă rezerv cazare în locuri care au și spațiu de lucru. În Hanoi am stat la Centre Point Hanoi Hotel, 7 nopți de cazare au costat 689 lei.
Zbor București Hanoi
Nu sunt zboruri directe București – Hanoi, dar ajungi cu escale prin locuri ca Doha, Istanbul sau Dubai, iar călătoria durează cam 13-16 ore, în funcție de cât timp ai între avioane.
Vremea în Hanoi
Vremea în Hanoi variază destul de mult: iarna (noiembrie-februarie) e răcoroasă și uscată, cu temperaturi între 10-20°C, primăvara și toamna sunt plăcute, iar vara (mai-septembrie) e fierbinte și umedă, cu ploi dese și temperaturi de peste 30°C.
Am fost în Vietnam în octombrie și a fost perfect.
Ce am vizitat în Vietnam