Armata de teracotă sau Mausoleul Primul Împărat Qin

Armata de teracotă sau Mausoleul Primul Împărat Qin

by Anca @ 1001 călătorii
260 views

Armata de teracotă e unul din cele mai cunoscute obiective turistice din China și probabil cel mai turistic și aglomerat: situl e la câțiva kilometri în afara orașului Xi’an, iar în jurul lui s-a dezvoltat un întreg mini-oraș, cu străzi, zeci de restaurante, un teatru și numai Mao mai știe ce.

Din Xi’an se poate ajunge la mausoleu cu niște autobuze care pleacă de lângă gară (cea principală, nu gara pentru trenurile de mare viteză): sunt mai multe linii, linia 915 e mai turistică, asta însemnând că pe autobuz scrie și în limba engleză unde merge. Dezavantajul e că autobuzul te lasă undeva în spatele complexului și trebuie să cobori la șosea. De acolo am mers aproape 2 kilometri doar ca să găsesc intrarea în muzeu, atât de mare e totul acolo. De aglomerație nu mai zic nimic, simți că te sufoci.

Sunt vreo trei gropi în care se fac săpături și acum și se descoperă în continuare soldați și cai în mărime naturală, fiecare cu trăsăturile și costumația proprie. E impresionant, într-adevăr, dar atât de obositor să faci parte dintr-o masă de oameni disperați să fotografieze cu telefoanele, să își facă selfies, să fie acolo doar de dragul de a fi, încât îți vine să fugi cât mai repede în altă parte. În drum spre muzeu zărisem din autobuz o telecabină care urca pe un munte și am văzut că pe hartă era menționat ceva despre un izvor, așa că la întoarcere voiam să mă opresc acolo și să explorez zona. A fost, de departe, cea mai bună decizie a zilei, am descoperit fără să vreau un loc absolut încântător, cu totul diferit de Armata de teracotă cea cotropită de turiști.

Lucruri utile

Transport: din Xi’an se poate ajunge la Armata de teracotă cu autobuzele 915, 306 sau 307, care pleacă de lângă gara din Xi’an, biletul de autobuz costă 10 yuani.

Biletul de intrare: se poate cumpăra online sau la fața locului, dar e mai bine să îl iei online, ca să nu mai stai la cozi pe acolo și să constați că nu mai sunt bilete pentru ziua aceea. Eu am cumpărat biletul de pe Klook.com, am plătit 17.4 USD, iar biletul l-am ridicat de la o casă specială de lângă casele de bilete, nu era nimeni acolo, așa că a mers super-repede.

ArmataTeracota01.JPGArmataTeracota02.JPGArmataTeracota03.JPGArmataTeracota04.JPGArmataTeracota05.JPGArmataTeracota06.JPGArmataTeracota07.JPGArmataTeracota08.JPGArmataTeracota09.JPGArmataTeracota10.JPGArmataTeracota11.JPGArmataTeracota12.JPGArmataTeracota13.JPGArmataTeracota14.JPGArmataTeracota15.JPGArmataTeracota16.JPGArmataTeracota17.JPGArmataTeracota18.JPG

1 comentariu
2

1 comentariu

Cristina 20 octombrie 2019 - 3:44 am

Dacă zici că-i așa aglomerat, am să merg și eu să văd armata de teracotă în…Bangkok. Au adus câțiva soldați și tot felul de exponate din China pentru o expoziție la un muzeu din Bangkok. Glumesc, desigur. Adică merg la expoziția din Bangkok, dar vreau să-i văd „acasă” la ei. Deși detest aglomerația 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: