Când am plecat de acasă în 2020 ca să lucrez remote și să călătoresc pe termen lung, unul din lucrurile pe care a trebuit să le rezolv a fost să găsesc aparatele potrivite pentru așa ceva: rezistente în climate dificile și suficient de ușoare încât să nu atârne în bagaj.
Sumar
Laptop: Acer Swift
Înainte de ”marea plecare” a trebuit să găsesc un laptop potrivit pentru călătorii full time, ușor și rezistent, la care să pot lucra de oriunde. Până la urmă am ales un Acer Swift 3 SF314-57 și acum, după aproape doi ani de folosință, poți să spun că a fost o alegere bună.
Ce îmi place la acest model:
- Este ultraportabil. ACER-ul meu este ușor și subțire, intră într-un rucsac mic de mână și are un ecran de 14 inch.
- Este rezistent. Pentru un laptop de calitate medie s-a dovedit foarte rezistent: l-am plimbat prin climate diferite, în care era foarte cald sau umiditate mare. A funcționat fără probleme până acum.
- Bateria ține câteva ore. E un laptop ultralight, proiectat pentru a fi folosit în afara unui birou, așa că atunci când nu am o priză bateria rezistă câteva ore și se încarcă rapid când îl conectez din nou. După doi ani de folosință intensă, ține în jur de 3-4 ore.
- Are un design plăcut și a fost relativ ieftin. ACER are și modele mai performante și mai scumpe, dar pentru 2250 lei, cât am plătit în 2020, e un laptop care arată mai scump decât e 😀
Aruba: biroul meu preferat e pe marginea piscinei
Puncte slabe:
- Carcasa se zgârie ușor, când l-am cumpărat am ignorat să cumpăr și o protecție pentru capac, așa că între timp s-a zgâriat destul de urât, de la chei și alte chestii cu care a venit în contact.
- Au fost momente când s-a încins foarte tare, era și cald în cameră și probabil nici nu se ventila foarte bine – când se întâmplă asta prefer să îl închid pentru 5-10 minute și să îi permit să se răcească, după care îl pornesc din nou.
Aparat foto: Sony RX100
Sunt aproape patru ani de cât am renunțat la DSLR pentru un aparat compact premium. Am ales Sony Cyber-Shot DSC-RX100 IV la recomandarea unui prieten și de atunci n-am mai folosit altceva 😀
Din 2019 până în 2021 am avut un Sony Cyber-Shot DSC-RX100 IV care a fost utilizat la maxim: l-am scăpat în apă într-o levada în Madeira, l-am scăpat pe ciment de mai multe ori, l-am zgâriat, a stat în umiditate. Anul trecut, în Panama, era în moarte clinică săracul, așa că la întoarcerea în New York de abia a mai pornit.
Primul meu Sony Cyber-Shot DSC-RX100 IV
Acum am un model mai nou – Sony Cyber-Shot DSC-RX100 VA, dar nu pot să spun că e o diferență mare între ele. Nici aparatul ăsta n-a fost mai ferit de pățanii: la câteva zile de la sosirea în Thailanda l-am pus într-o protecție acvatică și am înotat cu el până pe o stâncă unde am descoperit că intrase apă de mare și aparatul plutea în ea.
Apa de mare este corozivă și poate strica un aparat electronic definitiv, lucru pe care l-am aflat a doua zi. Disperată, i-am mai făcut o dată baie la chiuvetă (!), l-am uscat cu foenul două zile și l-am ținut în orez. După vreo 2-3 zile a pornit din nou și în afară de o eroare la blitz (care nu mai pornește, dar nici nu-l foloseam vreodată), nu are nimic.
Morala: aparatele Sony RX100 sunt rezistente (au carcasă din metal), sunt foarte mici (intră într-un buzunar), fac poze RAW (nu, telefoanele inteligente nu fac asta, cu câteva excepții), filmează (dar se consumă bateria repede la filmat) și țin la tăvăleală.
Recomand să cumpărați o carcasă din piele (adevărată sau falsă), protejează aparatul la căderi. Și nu-l băgați în apă de mare! 😀
Util: de câțiva ani folosesc un monopod / selfie stick cu care îmi pot face singură fotografii. Am avut mai multe modele, primul selfie stick descoperit în America Latină m-a ținut aproape un an, pe al doilea l-am stricat în Filipine, așa că mi-am luat altul cu 20 SGD din Singapore. Brațul se extinde și e suficient de rezistent (și ușor) să țină un Sony RX100.
Un monopod pe care îl folosesc drept selfie-stick
Kindle Paperwhite
Sunt fan Kindle de mulți ani și nu mă interesează cât de frumos miros cărțile din hârtie și cum foșnesc paginile, când pe Kindle pot să am sute de cărți la doar 205 grame. Când călătorești pe perioade lungi nu prea-ți convine să cari cărți tipărite, cel puțin nu mie.
Prefer Kindle pentru că pot să subliniez citate, să caut cuvinte în dicționar (citesc doar în engleză) și să dau paginile mai ușor. Cărțile tipărite sunt pentru biblioteca de acasă și nici acolo nu-mi place să iau cărți doar ca să mă fălesc cu ele.
Cu Kindle-ul pe plajele din Krabi, Thailanda
Alte aparate
În 2020 am descoperit că la călătorii pe perioade lungi am nevoie și de o memorie externă. Am multe poze care ocupă mult spațiu, așa că acum am și un hard extern pe care le stochez.
În afară de asta mai car cu mine: baterie externă, memory sticks, încărcătoare și bineînțeles un telefon inteligent. Recomand să aveți un telefon dual-SIM ca să puteți folosi concomitent SIM-ul din România și altul din țara în care călătoriți.