Almaty, fosta capitală kazahă, e așa de aproape de munți încât nici nu pare să facă parte din platul Kazahstan. Am petrecut o săptămână acolo, mai mult lucrând decât cu plimbări, dar în weekend am vizitat Dealul Kok Tobe, Catedrala Zenkov și am avut o tentativă ratată de a vedea Big Almaty Lake.
Almaty mai e numit și Alma-Ata, care înseamnă „tatăl merelor” în kazahă, reflectând istoria regiunii ca centru al cultivării merelor. Nu știu câți meri au rămas în zonă, dar străzile sunt mărginite de copaci pe ambele părți.
Shymkent – Almaty
Am ajuns acolo cu avionul din Shymkent, drum care a durat o oră față de 12 ore cât ar fi fost cu trenul. Din zbor am zărit într-o parte munții Trans-Ili Alatau, parte din lanțul muntos Tian Shan, care se întinde până în Kyrgyzstan. Cu toate astea orașul a fost aproape la fel de încins ca Shymkent, cu 33-35C zilnic.
Dealul Kok Tobe
Principalul loc în care trebuie să mergi dacă ajungi în Almaty e Dealul Kok Tobe, pentru o priveliște panoramică. Am ajuns acolo cu telecabina din centrul orașului: locul e foarte turistic, eram plin de familii, o grămadă de tiribombe pentru copii, o grădină zoologică, câteva restaurante și doar câteva locuri cu vedere panoramică, spre surprinderea mea.
Lucruri utile: biletul dus-întors cu telecabina costă 5000 tenge (48 lei).
Prin centrul Almaty
Almaty e un oraș liniștit, cu un aer provincial, sunt copaci pe marginea străzilor și asta îl face mai primitor decât teribilista Astana. Totuși, mi-a plăcut mai mult Astana, sunt multe clădiri futuriste interesant de fotografiat; Almaty e mai așezat și pare un pic rămas în urma altor orașe, prin zona centrală nu sunt chiar așa de multe de vizitat.
Mi-a ieșit în cale un restaurant georgian și l-am nimerit foarte bine – Daredjani e un loc cu decor frumos și mâncare bună, ocazie să îmi amintesc cum sunt khinkali georgieni.
Catedrala Zenkov
Catedrala Zenkov sau Catedrala Înălțării este o biserică ortodoxă rusă din lemn, una dintre puținele clădiri rămase din era țaristă. E foarte colorată și adună lângă ea familii ieșite la plimbare și turiști curioși.
Big Almaty Lake
Lângă oraș e un lac superb – Big Almaty lake – la care se ajunge cam într-o oră și ceva pentru o priveliște ținut minte. Lacul e sursă de apă potabilă pentru orașul kazah, așa că nu te poți îmbăia în el, dar nu te oprește nimeni să îi faci fotografii. Asta dacă nu te lovești de alte probleme.
Îmi propusesem să merg duminica acolo și a fost o zi ratată. Pentru că nu există transport public până la lac, am luat un taxi prin Yandex și am plecat spre Big Almaty Lake. La 11 kilometri de lac mașinile nu mai puteau trece, drumul era în reparații, puteai merge doar pe jos sau cu un fel de mini scuter.
22 de kilometrii era exclus să îi pot face într-o oră, cât mă aștepta taxiul, și nici cu acel scuter nu puteam, dura cel puțin două ore. Până la urmă m-am oprit într-un loc de picnic cu mulți oameni, am stat 15 minute și a început să plouă. Am plătit un taxi 5 ore pentru distracția asta.
Lucruri utile: ajungi la Big Almaty Lake doar cu mașina sau taxiul, nu există transport public. Se mai pot face diverse combinații de autobuz + taxi + mers pe jos, dar probabil pierzi prea mult timp cu mai multe mijloace de transport. Am plătit taxiul 21.000 tenge, adică vreo 200 de lei, dar am stat departe de centrul orașului, de undeva central probabil e un preț mai bun.
Cum ajungi în Almaty
Am ajuns acolo cu avionul din Shymkent, biletul de avion a fost 37 USD, trenul ar fi costat cam tot atât. Am stat la Railway Hotel, un hotel lângă gară, departe de centru: camere simple, dar cu aer condiționat, băile erau la comun, dar erau mai multe și erau curate tot timpul.
Dacă faci o călătorie prin mai multe țări din Asia Centrală, altă variantă e să ajungi în Almaty din Bișkek, eu am făcut drumul ăsta invers cu autobuzul, a durat vreo șase ore cu tot cu trecerea graniței.
Ce mai poți vizita în oraș
Patinoarul și Stațiunea de Schi Medeu, Muzeul de Stat Central al Kazahstanului, Bazarul Verde (Zelyony Bazaar), Grădina Botanică Almaty, Parcul Primului Președinte, Canionul Charyn, Băile Arasan.