În a treia zi pe Pamir Highway, am întâlnit localnicii prietenoși din Alichur: copiii și adulții deopotrivă întâlnesc rar străini și sunt curioși să te vadă.
La ieșirea din Murghab
La ieșirea din Murghab ne-am oprit să vedem leoparzii de zăpadă ținuți în niște îngrădituri, dar era soare și leoparzii dormeau la umbră în casele lor. În Asia Centrală găsești tot mai rar leoparzi de zăpadă în libertate, sunt o specie pe cale de dispariție.
Ne-am oprit în alte două locuri ca să fotografiem formațiunile stâncoase din jur.
Citește și: Astana futuristă
Drumul Murghab – Alichur
Regiunea e așa de izolată acolo, încât între Murghab și Alichur n-am mai întâlnit niciun sat timp de trei ore, doar câteva ferme izolate, într-o pustietate de capăt de lume. Ocazional mai treceau 2-3 bicicliști, poate vreun camion care ducea marfă în puținele localități din munți.
Pentru că toți din grup eram pasionați de fotografie, i-am cerut șoferului să oprească de mai multe ori pentru poze, drumul era fantastic de frumos, liber și înconjurat de peisaje vaste.
Citește și: Karakol, între munți și marele Issyk-Kul
Alichur
Alichur deține recordul de frig în Tadjikistan: iarna, temperatura scade până la -30°C. Orașul e plat, cu străzi neasfaltate, excepotând șoseaua Pamir care îl străbate.
Ne-am cazat și am aflat că în ziua aia nu mai vizitam nimic, lacurile de a doua zi erau departe, cu un drum prost până acolo, și nu îl puteam face dus-întors rapid.
Așa că am ieșit să mă plimb. În Alichur e o moschee micuță, albă cu roz, și în jur tot felul de alei marcate cu pietre albe, ca o pistă de aterizare pentru OZN-uri.
Într-o altă parte care părea să fie „centrul” orașului, am întâlnit niște bătrâni tadjici care jucau ceva cu o piatră, asemănător cu Boule din alte țări. Au văzut că mă uit la ei, au zâmbit, unul mi-a făcut semn cu mâna să vin, așa că le-am făcut poze. Un sfert de oră mai târziu nu mai erau acolo, contează să prinzi momentul.
Eram în căutarea uneia dintre cele două cafenele din Alichur ca să iau masa de prânz, dar pe drum m-au interceptat alți tadjici, de data asta sub forma unor copii mici: m-au văzut de departe, au început să țopăie strigând „Hello!”, așa că i-am chemat mai aproape.
Aveam 3 bomboane rămase și le-am dat lor, iar pentru că erau atât de drăguți și prietenoși, i-am întrebat mai mult prin semne dacă le pot face o poză. Fetița din stânga purta haine tradiționale tadjice, un fel de bluză-rochiță cu pantalonași, imprimeul fiind specific regiunii.
Mesele în Pamir sunt modeste, dar tot găsești un kebab (care aici era carne fiartă) și ‘kartofen’, cartofi prăjiți. Dacă ești norocos, poți avea parte și de cafea. Când am ajuns la cafenea, afară era un camion plin cu soldați tadjici care mâncaseră și ei, apoi au plecat cine știe unde, probabil spre graniță.
La fântână m-am întâlnit cu alți copii care ajutau un bătrân să scoată apă – pentru ei era o distracție, făceau cu rândul acolo. A fost multă veselie, hlizeală și poze cu ei zâmbind ghiduș.
Când m-am întors la cazare, m-a întâmpinat fotografia președintelui tadjic, care și-a împânzit țara cu propriul chip.
Fun fact: alți călători care făceau același traseu ca mine n-au fost la fel de norocoși în ziua aceea; s-au dus să mănânce la o altă cafenea din oraș, iar acolo un localnic a vomitat pe hainele unei femei din grup. În schimb, au găsit niște mașini vechi, pe care și-au făcut niște poze faine – ceva ce eu am ratat.
Citește și: Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Cum am călătorit în Pamir
Am călătorit cu Visit Alay, au multe grupuri Osh – Dușanbe sau Dușanbe – Osh la intervale frecvente, excursia se poate face în 9 sau 7 zile, eu am avut 9 zile, cu câteva opriri suplimentare pe drum.
Toată seria Pamir Highway
Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume
Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă
Pamir, ziua 2: trecerea graniței în Tadjikistan, Karakul și Murghab
Pamir, ziua 3: tadjicii prietenoși din Alichur
Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge
Pamir, ziua 5: Valea Wakhan și satul Zong
Pamir, ziua 6: castele, temple și sosirea în Khorog
Pamir, ziua 7: drumeție în Valea Jizeu
Pamir, zilele 8 & 9: afganii de la Afghan Bazaar