Prin Armenia cu agenția Hyur

De obicei călătoresc pe cont propriu și cu mijloacele de transport în comun, dar nu sunt atât de obsedată de asta încât să nu aleg și alte variante, în caz că există unele mai bune. Din ghidul Lonely Planet aflasem despre două două agenții recomandate pentru excursii de o zi prin Armenia: una era agenția Hyur Service, cealaltă Envoy Hostels.

I-am ales până la urmă pe cei de la Hyur pentru că prețurile lor erau mai mici decât cele ale agenției Envoy, oferta era mai bogată și aveau sediul la doi pași de cazarea pe care o aveam în Erevan.

Desigur că poți vizita unele locuri și singur, dar asta presupune fie să ai mașina ta (varianta de preferat, care îți oferă mai multă libertate de mișcare), fie să apelezi la marshrutka și taxiuri. Doar marshrutka nu e suficient pentru că în Armenia mănăstirile au fost construite în general în locuri izolate, unde nu ajunge transportul public. Să te complici cu două mijloace de transport, cu negocierea prețului unui taxi și inerentele probleme de limbă mi s-a părut prea mult, așa că am preferat să mă las pe mâna altora care să-și bată capul cu organizarea. Mai ales că prețurile erau bune, nu încercau să jupoaie turiștii străini doar pentru că nu existau foarte multe variante de transport.

Hyur oferă pentru fiecare zi a săptămânii câte trei variante de traseu, astfel încât îți poți alege ceea ce te interesează ca să îți faci un program diferit în fiecare zi. În prețul biletului este inclus:

  • Transportul cu microbuzul sau autocarul, prezentate ca fiind mașini moderne dotate cu aer condiționat. E drept că nu am văzut decât microbuze noi, dar aerul condiționat avea limitele lui în funcție de temperatura de afară și preferințele șoferului, că dacă lui îi plăcea mai mult să conducă cu geamul deschis, degeaba vociferau oamenii din spate care se sufocau de cald, ni se spunea că aerul condiționat este oricum dat la maxim.
  • Ghizi vorbitori de limba engleză, rusă și, firește, armeană. Agenția formează grupe în funcție de limba vorbită, eu am fost și în mașini în care se vorbea numai engleza, dar și într-un autocar în care ghidul vorbea pe rând în rusă, armeană și engleză, de amețeai ascultându-l.
  • O gustare și apă plată sau minerală. Gustarea este de fapt o plăcințică cu diverse umpluturi pe care o primești la una dintre opriri și pe care e musai să o mănânci afară, ca să nu murdărești prețiosul microbuz.
  • Biletele de intrare la obiectivele turistice, dacă e cazul. În general nu prea era nevoie, intrarea fiind gratuită cam peste tot, doar la Tatev a fost inclus biletul pentru telecabină.

În prețul excursiilor nu este inclusă și masa de prânz – regula e că la excursiile mai lungi există o pauză de prânz de vreo oră și agenția îți va recomanda meniul unuia dintre restaurantele cu care are contract, dar nu ești obligat să mănânci acolo, poți să folosești timpul să te plimbi pe cont propriu, de exemplu. Pe la toate obiectivele turistice pe la care am fost erau prin preajmă și tarabe la care se vindea ceva de mâncare, inclusiv khachapuri, plăcinte cu diverse umpluturi, așa că nu exista riscul să mori de foame. Diferența de preț dintre excursiile Hyur și Envoy de aici venea: la excursiile celor de la Envoy prețul mesei de prânz era inclus în prețul excursiei.

Fiind vorba de o excursie organizată lucrurile nu sunt întotdeauna „perfecte”: există un program care trebuie respectat și nu toată lumea îl va respecta în aceeași măsură, unii ghizi sunt mai buni și alții mai slabi, unii au umor, alții se iau foarte tare în serios, unele lucruri le vei auzi povestite de vreo două-trei ori în excursii diferite, unii șoferi sunt mai amabili, alții sunt mai nesuferiți, timpul de vizitare la fiecare obiectiv e stabilit de către agenție și chiar dacă grupului tău îi place acolo și ar vrea să stea mai mult, ghidul nu va fi de acord pentru că au un program de respectat, etc.

Pe de altă parte în excursiile în care am fost numai vorbitori de engleză a fost foarte fain: eram oameni din toate părțile lumii, americani care erau la origine armeni și își vizitau pentru prima dată țara de origine, români, iranieni, francezi, nemți, ș.a.m.d. Rușii erau foarte numeroși și de obicei aveau propria lor mașină, o singură dată am călătorit în grup mixt într-un autocar mai mare. Pentru că de regulă eram într-un microbuz de 20 de locuri și ne reîntâlneam uneori în excursii diferite, unii oamenii legau și scurte prietenii de vacanță. Eu am intrat în vorbă cu un cuplu de iranieni și am făcut schimb de adrese de email, de exemplu 😊

Alte recomandări:

  • Cumpărați-vă biletele pentru excursie cu cel puțin o zi înainte, nu lăsați totul pentru ziua plecării, puteți avea surpriza să nu mai fie locuri, mai ales în sezonul de vârf.
  • Să aveți la voi apă – chiar dacă agenția oferă sticle la jumătate de litru, nu vă vor ajunge pentru o zi întreagă. Mai ales vara, când temperatura la umbră este de minim 37C.
  • Să aveți pastile pentru răul de mașină, dacă vă știți mai sensibili; în special drumul de la Erevan la Tatev este mai dificil de „digerat”, dar nu numai el. Armenia este o țară muntoasă și drumurile pot fi destul de dure.
  • Dacă mergeți vara nu vă strică să aveți la voi o pălărie de soare, ochelari de soare sau o cremă de protecție solară. Vara soarele arde foarte tare pe acolo, chiar dacă iarna ninge ca la noi.
  • Dacă nu vreți să luați masa de prânz la restaurantele cu care are înțelegere agenția luați-vă de acasă câteva sandvișuri și niște fructe.
  • Deoarece plecarea și returul se fac de la sediul agenției de pe 96 Nalbandyan str., aproape de Piața Republicii din Erevan, ar fi bine dacă v-ați găsi un hotel cât mai aproape de zona respectivă ca să nu trebuiască să faceți drumuri prea lungi în fiecare dimineață și seară. La grupuri mai mari e posibil ca microbuzul să vă ia de la hotel, dar nu știu în ce măsură fac asta pentru oricine. La întoarcere e mai simplu, șoferul oprea și pe traseu pentru ca unii turiști să coboare.

Dacă vreți să vizitați vreodată Armenia și vă faceți griji cum vă veți descurca la fața locului, don’t worry. E suficient să vă luați biletul de avion și excursii de la Hyur și nu va trebui să vă urcați niciodată într-o marshrutka. Eu nu am avut nevoie, de abia în Georgia m-am întors la călătoritul pe cont propriu, pentru că acolo nu am mai găsit o agenție cu o ofertă similară ca a celor de la Hyur.

P.S.: nu am fost plătită de Hyur să le fac reclamă, mi-am plătit singură toate biletele.

Lucruri utile

Mai multe informații despre excursiile oferite de agenție puteți citi pe site-ul lor. Tot acolo găsiți o broșură care se poate descărca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *