Pamir, zilele 8 & 9: întâlnire cu afganii de la Afghan Bazaar, Pamir Highway în reparații, o fortăreață și un lac, plus drumul spre Dușanbe.
Pamir Highway
Ultima bucată de drum prin Pamir era în reparații și a fost mai complicată decât restul: erau mai multe blocaje pe drum și posibilitatea de a trece doar dimineața, la prânz sau seara.
Se făceau lucrări, inclusiv detonări ale muntelui în unele locuri, așa că dura ceva timp până degajau drumul de roci și pământ. Am prins lucrările spre final, la mine a fost mai lejer decât la alții, care au fost acolo cu 2-3 săptămâni înaintea mea.
Au fost mai multe treceri cu probleme, dar la primele am trecut lejer. Apoi am primit vestea că drumul se va închide curând, așa că ne-am dus să mâncăm, urmând să așteptăm câteva ore, până când se dădea drumul la trafic.
Brusc, după-amiază, când leneveam toți în același restaurant, s-a dus vorba printre șoferi că drumul se va deschide în curând! Iute, am plecat și ne-am oprit într-o coadă destul de lungă de mașini și alte vehicule. Am stat o oră să se degajeze drumul de o movilă de pământ nu foarte mare, dar peste care nu se putea trece.
A fost amuzant că, la un moment dat, pe lângă excavator au trecut doi oameni cu un vraf de pâini rotunde în brațe, pe care le-au îmbarcat într-o mașinuță pe partea cealaltă a blocajului. Reparațiile erau importante, dar pâinea trebuia să ajungă la destinație!
Citește și: Astana futuristă
Asfalt nou
Drumul din Pamir, când se apropie de ieșirea din regiunea autonomă, e când neasfaltat și plin de praf, când asfaltat proaspăt. Porțiunile cu asfalt bun sunt scurte, dar te șochează să aluneci lin pe ele – așa va arăta Pamir Highway în viitor?
Citește și: Mausoleele din Turkistan și orașul istoric Otrar
Un sat afgan
Ne-am oprit în câteva locuri să ne uităm la malul afgan: ici-colo sate și oameni ieșiți la câmp, ca în orice țară normală. Nu știu la ce ne așteptam, dar în coridorul Wakhan nu vezi talibanii aceia care apar la televizor.
De fapt, oamenii din regiunea aceea sunt din aceeași familie. Tadjicii din Tadjikistan și Afganistan împărtășesc o moștenire culturală persană, cu tradiții puternice și un spirit de comunitate. Sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și respectul față de obiceiuri, vorbesc dialecte ale limbii persane și sunt majoritar musulmani sunniți.
Citește și: Almaty: când munții cuceresc stepa
Kalaikhum
Am încheiat ziua a opta în Kalaikhum, un orășel destul de cochet, cu un râu pe malurile căruia sunt case cu terase răcoroase și largi, în care se retrăgeau oamenii seara.
Citește și: Cvas și relaxare în prietenosul Bișkek
Ieșirea din Regiunea Autonomă Gorno-Badakhshan
După Kalaikhum am ieșit din Regiunea Autonomă Gorno-Badakhshan. Adică cei din grupul meu au primit permisiune, eu nu – șoferul nostru nu mai avea copia permisului meu, care e obligatorie pentru a călători prin GBAO și fără de care nu te lasă să ieși.
Eram la un post de control și am stat acolo jumătate de oră, până când cei de la agenția din Osh au cotrobăit după copia permisului și au trimis-o pe WhatsApp. Nici măcar n-am avut voie să aștept în mașină; a trebuit să stau lângă soldați, dar mi-au făcut loc pe o băncuță.
Cu copia trimisă pe telefon, mi-au dat pașaportul înapoi și am plecat să ne întâlnim cu afganii.
Citește și: Karakol, între munți și marele Issyk-Kul
Afghan Bazaar
În fiecare sâmbătă dimineața, în câteva locuri de lângă granița Afganistan-Tadjikistan, se ține Afghan Bazaar: afganii și tajicii vând și cumpără mărfuri într-una dintre rarele ocazii când cele două nații se întâlnesc pe teren neutru, în Tadjikistan.
Afghan Bazaar nu era o oprire în turul cumpărat, dar, în penultima zi, pe drum, șoferul ne-a povestit despre acest târg într-un amestec de rusă și engleză, și toți din grup am fost instant interesați să ne oprim acolo.
Ne-am dus pentru că voiam să îi vedem pe afgani de aproape, iar când am ajuns la Afghan Bazaar am stârnit o mulțime de priviri curioase din partea lor: nu afganii erau centrul interesului, ci cele câteva femei străine care au vizitat târgul.
A fost singura zi în Pamir când am purtat o rochie, dar cu un șal care îmi acoperea umerii; totuși, făceam disonanță cu femeile afgane, unele fiind „îngropate” în burqa lor albastră, ca un giulgiu.
Nu știu cum sunt afganii în Afganistan, dar în târgul din Tadjikistan a fost cu multe zâmbete și chicoteli. La o poză de grup cu afganii, când turiștii bărbați i-au fotografiat a fost în regulă, dar când am scos eu aparatul foto, unul dintre afgani s-a rușinat brusc și a fugit chicotind. A fost amuzant.
Toți erau îmbrăcați tradițional, dar cred aveau niște reviste de modă pe acasă cu ultimele tendințe la năframe și șalvari. Un lucru care îți sare în ochi din prima secundă este cât de „europeni” arată afganii: dacă duceai pe unul dintre băieții aceia pe un podium de modă din Milano, nu vedeai nicio diferență între unii și alții.
Dacă la înfățișare arată ca noi, obiceiurile par să vină din Evul Mediu. Tadjicii vindeau la târg produse mai moderne, afganii veniseră cu mături și lucruri simple.
De la un afgan am cumpărat niște mini-sticluțe din lemn parfumat, în care credeam că e parfum, dar era un fel de mascara naturală. Deci femeile lor se machiază? Ce de mistere.
În general, copiii afgani au părut cei mai șocați să vadă o femeie străină cu capul descoperit și făcând poze – adică eu. Poate unii nu mai văzuseră niciodată așa ceva.
Lucruri utile:
Afghan Bazaar nu apare pe Google Maps, dar localnicii știu unde se ține. Sunt vreo trei locuri: unul e lângă Khorog, altul lângă Kalai-Khumb. Târgul în care am fost eu e lângă această trecere a frontierei.
Ca să intri acolo, ți se verifică pașaportul la intrare. Târgul este teren neutru și este păzit de soldați; afganii nu pot trece în Tadjikistan, iar tajicii nu trec în Afganistan.
Ai voie să faci poze în târg, dar nu ai voie să fotografiezi afară, unde e granița (sunt câteva clădiri și un pod peste râu). Nu m-am simțit în pericol sau nelalocul meu, însă o altă fată din grup, o tipă din Los Angeles, a ieșit afară, simțindu-se inconfortabil cu atâtea priviri.
Târgul este o inițiativă mai nouă, din mai 2024. S-a încercat și în 2023 organizarea unui astfel de târg, dar atunci n-a avut viață lungă.
Citește și: Issyk-Kul, lacul dintre munți
Afganistan-Tadjikistan
După ce am plecat de la târg, am lăsat în urmă granița cu Afganistanul și ne-am oprit la un loc de belvedere de unde se vedea regiunea prin care trecusem.
Citește și: Prin Kyrgyzstan: de la Bișkek la Osh, printre munți
Fortăreața Hulbuk
Lângă Danghara se află Fortăreața Hulbuk, restaurată cam artificial și abandonată înainte de a fi inaugurată. Am vrut să o vizităm, dar inițial am fost refuzați. Angajații de la muzeul de peste drum voiau să ne facă un tur al muzeului, dar nimeni n-a fost interesat.
Până la urmă, ne-au lăsat să intrăm în curtea fortăreței și ne-am plimbat puțin pe acolo.
Citește și: Accident de mașină în Kârgâzstan
Rezervorul Nurek
La apropierea de Dușanbe, există câteva puncte de belvedere pentru a admira Rezervorul Nurek. În centrul lacului se află un hotel de lux despre care ni s-a spus că are camere la 500$ pe noapte.
Citește și: Muntele Suleiman din Osh
Dușanbe
După-amiază am ajuns în Dușanbe și ne-am luat rămas-bun unii de la alții. Doi dintre băieți erau într-un an sabatic și își continuau călătoria prin Asia Centrală, fotograful avea diverse planuri, inclusiv să meargă în India la un mare festival, iar eu mă pregăteam de întoarcerea acasă.
Privind în urmă, aceste 9 zile prin Munții Pamir au fost una dintre cele mai faine călătorii din 2024.
Cum am călătorit în Pamir
Am călătorit cu Visit Alay, au multe grupuri Osh – Dușanbe sau Dușanbe – Osh la intervale frecvente, excursia se poate face în 9 sau 7 zile, eu am avut 9 zile, cu câteva opriri suplimentare pe drum.
Toată seria Pamir Highway
Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume
Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă
Pamir, ziua 2: trecerea graniței în Tadjikistan, Karakul și Murghab
Pamir, ziua 3: tadjicii prietenoși din Alichur
Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge
Pamir, ziua 5: Valea Wakhan și satul Zong
Pamir, ziua 6: castele, temple și sosirea în Khorog
Pamir, ziua 7: drumeție în Valea Jizeu
Pamir, zilele 8 & 9: afganii de la Afghan Bazaar