Adelaide, South Australia: una din cele mai vechi regiuni viticole din lume, vreme blândă, dealuri care înconjoară capitala – Adelaide Hills – și tot felul de locuri interesante de vizitat, de la orășele fondate de emigranți germani până la plaje și trasee tematice geologice.
Sumar
Adelaide
Adelaide mi-a plăcut mai mult decât înnoratul Melbourne: e mai la nord, deci e mai cald, orașul are un aer mai provincial și mai liniștit, cu multe clădiri joase, arhitectură colonială, baruri specializate în vin și e înconjurat de o grămadă de podgorii celebre în care ajungi rapid cu transportul metropolitan.
Adelaide City sau CBD este zona centrală a orașului, mai animată în partea de nord unde e North Terrace, cu multe muzee și universitatea.
Grădina Botanică
Vegetație care seamănă cu cea tropicală, o mulțime de papagali gălăgioși și multe colțuri frumoase în care să te relaxezi – Grădina Botanică e un fel de parc gratuit vizitat de localnici și turiști deopotrivă, are și câteva terase specializate în vin și cafenele cu mese încărcate de maci și alte plante care cresc liber acolo, motiv să mă opresc spontan și să mai scriu un articol 😊
Lucruri utile: intrarea este gratuită.
Hanhdorf
Hahndorf, oraș fondat de emigranți germani în 1800, e unul din orășelele de lângă Adelaide în care poți ajunge rapid pentru un ștrudel bun și cules de căpșuni.
Rețeta unei zile reușite? Iei unul din autobuzele metropolitane din Adelaide City până în Hahndorf, găsești locul cu cel mai bun ștrudel din oraș și comanzi varianta cu înghețată (neapărat!). Apoi o iei spre capătul orășelului până la ferma Beerenberg și te relaxezi la cules de căpșuni.
Și pentru că #LuckStrikesAgain, în ziua vizitei mele a început sezonul de cules căpșuni, care e noiembrie-aprilie, dar am ajuns acolo exact în prima zi în care au deschis una din parcele.
Lucruri utile: din Adelaide se ajunge în Hahndorf cu unul din autobuzele metropolitane (cursele sunt integrate cu Google Maps, iar biletul costă 4.05 AUD sau 2.25 AUD cu Metro Card, achiziționat obligatoriu înainte de la un ”convenience store” sau de la automatele din oraș. Biletul pentru ”picking” la Beerenberg costă 5 AUD, apoi plătești ce ai cules, kilogramul costă e 11 AUD (35 lei).
Hallet Cove Boardwalk
Hallet Cove Boardwalk e un traseu pietonal din lemn care șerpuiește pe malul oceanului între Hallet Cove și Hallet Beach. Acum 280 milioane de ani Hallet Cove era sub apele oceanului, așa că afli multe lucruri despre geologia locului plimbându-te pe acolo.
Partea cea mai interesantă e la finalul traseului – poți să vezi de aproape un depozit de sedimente cu forma unei căpățâni de zahăr (sau ca un mini vulcan), care s-a format în 60 de milioane de ani.
Lucruri utile: ajungi acolo cu trenul din Adelaide spre Seaford – poți coborî la oricare din stațiile Hallet Cove sau Hallet Beach, eu am început traseul la prima. Vizita este gratuită, iar trenurile circulă la fiecare 30 de minute, biletul se plătește cu Metro Card.
Seaford
Seaford e ultima stație la una din liniile de tren metropolitane și poarta de acces spre McLaren Vale, așa că am trecut pe acolo de mai multe ori. La mică distanță de gară este o plajă largă, preferată de surferi, dar și de familii care vin cu mașina și parchează lângă țărm doar ca să se bucure de aerul curat și de briză.
Lucruri utile: ajungi acolo cu trenul din Adelaide – Seaford, drumul durează 45 de minute.
Adelaide Port
Adelaide are și un vechi port, cu câteva clădiri istorice, dar a fost o mică dezamăgire pentru mine: în weekend e complet mort, clădirile nu sunt chiar așa de interesante și singurul lucru mai drăguț e un far roșu. După câteva minute de promenadă am luat trenul înapoi spre oraș.