A înflorit liliacul!

A înflorit liliacul!

by Anca @ 1001 călătorii
630 views

În cartea Cellei Serghi, Pe firul de păianjen al memoriei, autoarea povestește cum într-o toamnă, mergând pe Lipscani împreună cu Mihail Sebastian, s-au oprit amândoi în fața unei vitrine pline cu liliac alb:

Sebastian se uita vrăjit și trist.
— Nu voi fi niciodată destul de bogat ca să trimit liliac, iarna, unei femei.
După câteva zile, trecând pe la florăria aceea am intrat și am întrebat cât costă o creangă. Era scump pentru mine, dar nu imposibil. I-am trimis lui Sebastian, fără niciun cuvânt, creanga de liliac. După un timp, i-am telefonat:
— N-aș vrea să-ți faci cine știe ce iluzii, să crezi că-i de la cine știe cine. Creanga de liliac e de la mine.
În Accidentul, apare creanga de liliac.

E vorba de povestirea Accidentul a lui Mihai Sebastian, în care un bărbat se îndrăgostește de o femeie care se cațără pe un gard pentru a rupe niște liliac alb.

Iată cum liliacul din realitate își face loc în cărți și, de acolo, înapoi în realitatea fiecăruia dintre noi. Rupând la rândul meu o crenguță de pe stradă nu m-am gândit la un bărbat care s-ar putea îndrăgosti de mine, ci la un eventual proprietar de liliac care m-ar putea apostrofa pentru că „jumulesc” biata tufă. Seara, însă, mintea mea care nu știe să facă diferența dintre liliac și…liliac, m-a făcut să visez lilieci pe post de animale de companie care la miezul nopții își luau zborul pentru o tură de înviorare. Totul foarte firesc, că tot liliac e și ăla! 😊

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: