Inițial vrusesem să merg la Dinant, dar m-am răzgândit pe ultima sută de metri pe motiv că Gent este mai aproape de Bruxelles, este mai mare și mi-a fost recomandat ca fiind mai interesant. Așa că mi-am luat biletul de tren încă de acasă (am prins un weekend, deci și preț redus cu 50%) și am plecat de dimineață spre Gare du Midi.
De cum am ieșit pe ușă am știu că va fi o zi splendidă. Nu pentru că era 8 martie, ci pentru că era soare, cu un aer din acela de primăvară de-ți venea să cânți pe stradă. Soare și cald, 8 martie și Gent, ce îmi puteam dori mai mult?
Partea mai puțin amuzantă e că a fost cât pe ce să mă urc într-un tren greșit, care mergea la Oostende, dar fără să oprească și în Gent, asta din cauză că s-a tot schimbat peronul la care trăgea trenul meu, iar pronunțiile flamande îmi ridicau mici probleme de înțelegere. Apropo, localnicii păreau un pic nedumeriți când întrebam de Gent – am impresia că prin părțile locului i se spune mai degrabă „Gand”, iar pe harta pe care o luasem din Bruxelles scria pur și simplu Ghent. Oricare variantă ar fi, e vorba de același oraș, iar gara la care trebuie să coborâți, dacă mergeți acolo cu trenul, se numește Gent-Sint-Pieters.
Orașul vechi din Gent e la vreo 10 minute de mers pe jos de gară. Există și un tramvai (nr. 1), eu m-am luat după el, apoi am observat un canal și încet-încet m-am strecurat pe străduțele din centru. Fiind sâmbătă erau destul de mulți turiști, bărcuțele se fâțâiau de colo-colo, iar cafenelele erau pline. M-am simțit tentată la un moment dat să plec mai departe la Bruges, care, după părerea mea, e unul din cele mai frumoase orășele din Europa (o să-l revizitez cândva, într-o altă primăvară, poate în aprilie), dar am constatat după aceea că și în Gent sunt destule locuri de văzut într-o zi de vacanță:
- Castelul conților (Gravensteen): a fost castel, închisoare, fabrică de bumbac, apoi „remodelat” la începutul secolului trecut într-un castel mai medieval decât a fost în Evul Mediu, pentru a atrage turiști. Prețul de intrare este 10 Euro.
- Turnul numărul 1: Sint-Baafskathedraal, uriașă, cu altare vechi și picturi originale, se vizitează gratuit, dar nu se pot face fotografii înăuntru. Cel mai prețios odor este altarul cu o pictură de Jan van Eyck, Adorarea mieilor.
- Turnul numărul 2: Turnul cu ceas (Belfort en Lakenhalle), pentru o priveliște panoramică asupra orașului, asta după ce urci cele 256 de trepte până în vârf. Accesul în turn costă 6 Euro.
- Turnul numărul 3: Sint-Niklaaskerk, redeschisă publicului după 50 de ani de renovări.
- Muzee: Casa Alijn (despre viața de zi cu zi din Gent, intrarea 6 Euro), Muzeul textilelor (despre trecutul industrial al Gentului și industria sa textilă, intrarea 6 Euro), Muzeul Artelor Frumoase (MSK, intrarea 8 Euro); Muzeul Orașului (STAM, despre istoria orașului Gent, intrarea 8 Euro).
- Alte atracții: STADHAL („Șura oilor”), o construcție nouă și controversată care a iritat până și pe cei de la UNESCO, dar care mie mi-a plăcut foarte mult; Vooruit, „cea mai frumoasă clădire”, cu săli de concerte, teatru și restaurante.
Ce altceva mai poți face în Gent? Păi ce face toată lumea, te duci în Graslei ca să stai pur și simplu pe malul canalului sau să iei o bărcuță să te plimbi pe canale (preț 7 Euro). Mănânci gaufre cu căpșuni și ciocolată sau înghețată sau oliebollen (un fel de gogoși). Mai sunt și cuberdon, niște bomboane conice cu diverse arome și, desigur, midiile. Și după ce te-ai săturat de toate astea rămân străzile și piețele și căsuțele flamande înguste și colorate. Ești în Gent, enjoy 😊
Căsuța aia mică este absolut genială! 🙂 Am observat-o și eu când am fost.
Cu tenisii spanzurați, eu am înțeles că ar fi un fel de tradiție să-ți agăţi tenişii de un cablu când termini facultatea. Din când în când se pare că pompierii trebuie să îi dea jos, pentru că se strâng prea mulţi :)))
PS. În Belfort nu e musai să urci pe scări, e lift de la etajul 1 în sus.
Iar de la Gară în centrul vechi faci mai degrabă de la 20-25 min în sus. Dacă mai și pozezi pe drum… peste juma de oră 😛 Noi atâta am făcut.
Da, cred ca am fost prea optimista cu alea 10 minute, mai ales ca si eu m-am abatut din drum pentru fotografii 🙂
Eu m-am indragostit de Gent cand am ajuns acolo. Este unul dintre orasele in care m-am simtit acasa si in care m-as muta chiar astazi.
Si noua ne a placut mult orasul, mai ales ca am avut timp sa l colindam binisor. am fost de 2 ori si parca a doua oara am stat vreo 2 saptamani. cred ca acolo am mancat cel mai bun bors rusesc :))))
Cel mai bun bors rusesc in… Gent? Interesant 🙂