13.000 de stele în Ottawa

13.000 de stele în Ottawa

by Anca @ 1001 călătorii
962 views

După șase ore cu trenul de la Quebec la Ottawa, cu o pauză mult prea lungă în Montreal, ultimul lucru de care aveam chef era să încurc autobuzele. Am rămas aproape singură în fața gării moderne să aștept următorul autobuz care să mă ducă în centru, după care am lat-o pe jos pe lângă Universitate și am ajuns la hostel, o casă hippy în care trebuia să te descalți la intrare.

Noul obiectiv (foto)

Vacanța mea foto a început cu o problemă majoră: mi s-a stricat definitiv obiectivul foto și nu aveam decât unul, oricum. În Frankfurt, în timpul escalei de câteva ore acolo, am vrut să fotografiez o clădire și am observat că aparatul nu mai focalizează deloc, ba chiar se vedea o parte din diafragmă jucând în interior. Nu am găsit nici un obiectiv SH pe acolo (unul nou era prea scump pentru bugetul meu), iar în Montreal cel mai ieftin obiectiv găsit a fost unul fix de 50mm pe care l-am urât din prima clipă, nu puteam fotografia nimic de aproape și majoritatea lucrurilor erau prea aproape oricum, așa că am rezistat eroic câteva zile cu obiectivul fix și între timp am căutat unul second hand care să nu-mi destabilizeze de tot bugetul. L-am găsit la Henry’s Ottawa, l-am rezervat online și a doua zi dimineața după sosirea mea acolo am mers să-mi ridic obiectivul. Am fost tare bucuroasă în dimineața aia când, în sfârșit, am putut fotografia clădiri care înainte nu intrau deloc în cadru.

Ottawa02.JPGOttawa03.JPG

Parliament Hill

Principala atracție a orașului e Parlamentul canadian. E o clădire gotică care seamănă cu Parlamentul britanic, are chiar și un turn cu ceas ca să fie foarte clar who’s their daddy. Parlamentul se poate vizita gratuit, dar trebuie să îți iei bilet de la o clădire care se găsește vizavi de Parlament, coada e destul de lungă și poți alege între un tur în limba engleză sau unul în franceză și între mai multe clădiri care se pot vizita. Eu am ales să vizitez clădirea principală și, pentru că pentru limba engleză ar fi trebuit să mai aștept câteva ore, am ales un tur în franceză. Dintre toate sălile vizitate, cel mai mult mi-a plăcut biblioteca, very Harry Potter style 😊

Ottawa04.JPGOttawa05.JPGOttawa06.JPGOttawa07.JPGOttawa08.JPGOttawa09.JPGOttawa10.JPGOttawa11.JPGOttawa12.JPG

Ottawa Lockstation

În spatele clădirii Parlamentului se zărește râul Ottawa, iar după ce traversezi parcul de acolo ajungi la Galeria Națională din Ottawa și la Catedrala Notre-Dame. Eu m-am oprit la o terasă de pe malul râului pentru că, deși era sfârșit de august, era o caniculă îngrozitoare pe Coasta de Est: zăpușeală și un soare care te turtea, deși oficial nu erau decât 30C°.

Ottawa13.JPGOttawa14.JPGOttawa15.JPGOttawa16.JPGOttawa17.JPGOttawa18.JPGOttawa19.JPG

Catedrala Notre-Dame

În Canada sunt mai multe catedrale Notre-Dame, dar cea din Ottawa, deși nu pare a fi excepțională privită din exterior, este deosebită când pășești înăuntru: pe tavanul albastru sunt lipite 13.000 de stele din aur (numărate la ultima restaurare din 1999), iar interiorul este bogat, cu vitralii mari și sute de statui reprezentând personaje religioase. Catedrala are și un ghid (gratuit) care prezintă istoria locului la intervale regulate de timp, nu contează dacă e un singur om care îl ascultă sau mai mulți. Am nimerit acolo pe la mijlocul prezentării și l-am ascultat fascinată, dar cu ochii mai mult pe tavanul plin de stele.

Ottawa20.JPGOttawa21.JPGOttawa22.JPGOttawa23.JPGOttawa24.JPG

ByWard Market

Zona centrală din Ottawa e destul de compactă, așa că după ce am plecat de la catedrală m-am oprit în ByWard Market, cu multe restaurante și tarabe cu produse proaspete. M-am oprit într-un magazin cu stilouri, cerneală în toate culorile, călimări de cristal și hârtie hand-made. La final vânzătoarea m-a întrebat cum se spune ”mulțumesc” în românește, știa că folosim și noi ”merci” 😊

Ottawa25.JPGOttawa26.JPGOttawa27.JPG

Rideau Canal

Pe căldura aia înăbușitoare nu visam decât la un pepene rece și un pic de umbră, dar nu putea rata Rideau Canal, care nu e extraordinar, dar oferă o plimbare plăcută de-a lungul canalului. Când am ajuns în dreptul Universității din Ottawa, am făcut stânga și m-am întors ”acasă”.

Ottawa28.JPGOttawa29.JPGOttawa30.JPG

Lucruri utile

Am stat la Ottawa Backpackers Inn, cazarea a costat 78 CAD pentru două nopți.

Biletul de tren de la Quebec la Ottawa a costat 55 CAD, l-am cumpărat online de la VIA Rail. Un bilet de autobuz costă 3.5 CAD.

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: